Nóżki w galarecie

Nóżki w galarecie są taką "odkurzoną" potrawą z lat 80-9o tych kiedy to królowały na stołach.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 2-3 nóżki wieprzowe
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 litry wody
  • 4-5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem,aż zrobi się prawie czarna (ja kładę ją na palniku kuchenki gazowej). Nóżki dokładnie czyścimy,myjemy. Wkładamy je do wody i gotujemy. Kiedy woda się zagotuje i pojawią się "szumy" zbieramy je, a do garnka wrzucamy obraną marchew oraz pietruszkę i opaloną cebulę oraz ziele i liście laurowe. Gotujemy wywar na bardzo małym ogniu przez 4 godziny (marchew i pietruszkę trzeba wyjąć wcześniej jak będzie miękka). Po tym czasie nóżki powinny już się rozpadać. Przez durszlak przelewamy do oddzielnego naczynia powstały podczas gotowania wywar,do którego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Nóżki i marchewkę studzimy.(cebulę,liście i ziele można wyrzucić) Ostudzone nóżki obieramy ze skóry i kości zostawiając samo mięso. Kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę układamy w miseczkach, dodajemy odrobinę soli i pieprzu,a następnie zalewamy wywarem. Odstawiamy do wystygnięcia na kilka godzin.
Wielkanoc galaretka nóżki nóżki wieprzowe galareta wieprzowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze