Nóżki w galarecie

Nóżki w galarecie są taką "odkurzoną" potrawą z lat 80-9o tych kiedy to królowały na stołach.

galaretki

Czas przygotowania:
1440 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 156 głosów)

Składniki:

  • 2-3 nóżki wieprzowe
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 litry wody
  • 4-5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem,aż zrobi się prawie czarna (ja kładę ją na palniku kuchenki gazowej). Nóżki dokładnie czyścimy,myjemy. Wkładamy je do wody i gotujemy. Kiedy woda się zagotuje i pojawią się "szumy" zbieramy je, a do garnka wrzucamy obraną marchew oraz pietruszkę i opaloną cebulę oraz ziele i liście laurowe. Gotujemy wywar na bardzo małym ogniu przez 4 godziny (marchew i pietruszkę trzeba wyjąć wcześniej jak będzie miękka). Po tym czasie nóżki powinny już się rozpadać. Przez durszlak przelewamy do oddzielnego naczynia powstały podczas gotowania wywar,do którego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Nóżki i marchewkę studzimy.(cebulę,liście i ziele można wyrzucić) Ostudzone nóżki obieramy ze skóry i kości zostawiając samo mięso. Kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę układamy w miseczkach, dodajemy odrobinę soli i pieprzu,a następnie zalewamy wywarem. Odstawiamy do wystygnięcia na kilka godzin.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy