Nóżki kurczaka w galarecie

Przygotowanie: 1 godzina Oczekiwanie: 4 godziny Porcja: 140 kcal

GalaretaPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
140 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.37 z 192 głosów)

Składniki:

  • 6 podudzi drobiowych
  • włoszczyzna (bez kapusty i selera)
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 10 dag mrożonego groszku
  • 10 dag kukurydzy z puszki
  • sól

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Nóżki umyć
  • osuszyć. Włoszczyznę obrać
  • oczyścić
  • pokroić na kawałki. Nóżki i włoszczyznę włożyć do rondla
  • zalać 3/4 l zimnej wody
  • dodać ziarna pieprzu i koperek
  • posolić
  • gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.
  • Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Groszek gotować około 3 minut w osolonym wrzątku
  • odcedzić.
  • Nóżki wyjąć
  • wywar przecedzić. Marchewkę z wywaru pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w wywarze. Kukurydzę
  • marchewkę i groszek wsypać na dno 6 głębokich
  • małych salaterek
  • do każdej włożyć nóżkę kostką do góry
  • zalać ostudzonym bulionem. Wstawić do lodówki na 4 godziny.

Kalorie: 140

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy