Leszcz pieczony z warzywami i ziołami

Ocena:

4.52 (203)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 6 osób

Smaczna pieczona ryba, z warzywami.

Składniki:

  • 1 duży oczyszczony leszcz (około 1,80 kg)leszcza można zastąpic karpiem
  • 1 duży por
  • 1 duża marchew
  • 2 cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 ziemniaki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • przyprawa ziołowa do ryb
  • mielona papryka ostra lub słodka
  • mąka
  • bułka tarta

Leszcz pieczony z warzywami i ziołami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Leszcza umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1 godz do lodówki.
  • W między czasie oczyścić i obrać warzywa, pora i marchewkę pokroić w talarki.
  • Ziemniaki w cząstki, cebulę w dowolne kawałki, kukurydzę odsączyć na sitku.
  • Wyjąć rybę, natrzeć lekko mąką, polać masłem wymieszanym z oliwą z oliwek, posypać lekko bułką tartą wymieszaną z przyprawą ziołową do ryb i mieloną papryką.
  • W środek ryby napchać pokrojonego pora, resztę warzyw i ziemniaki, wymieszać razem.
  • Ułożyć rybę w naczyniu do zapiekania, obok ułożyć resztę warzyw, wszystko polać resztą oliwy z masłem, przykryć wierzch folią aluminiową.
  • Piec w 200 st C około 30 min, następnie zdjąć folię i zapiekać aż ryba i warzywa ładnie się zrumienią.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne