Nietypowe rogaliki z marmoladą

Ciekawy przepis na smakowite rogaliki.

dodany przez: przejsowa przejsowa

Desery rogaliki marmolady Przekąski

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 195 głosów)


Składniki:

  • 50g drożdży
  • 500g mąki tortowej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • marmolada
  • cukier puder
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Nietypowe, bo choć wykonane z drożdży, rosnąć będą w chłodzie. Drożdży też nie będziemy rozpuszczać w mleku, tylko wkruszymy je od razu do mąki. Z resztą - sami zobaczcie. Wszystkie składniki (oczywiście oprócz marmolady i cukru pudru) łączymy ze sobą. Zagniatamy elastyczne ciasto i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je. Z rozwałkowanych placków wycinamy talerzykiem koła.Koła zaś kroimy nożem na trójkąty. Na każdy nakładamy odrobinę marmolady. Zawijamy rogaliki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Pieczemy je około 25-30 minut w temperaturze 160 stopni. Jeśli się zrumienią - powinny być już dobre. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy