Niebiańskie Raffaello

Kremowe i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Idealne na święta wielkanocne.

Czas przygotowania:
15 min.
Ocena:

(średnia 4.42 z 151 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt: 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • Krem kokosowy: 2 białe czekolady (200g)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 660 ml śmietany kremówki
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 2 śmietan fixy (usztywniacz)
  • 3 łyzki cukru pudru

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Biszkopt: Białka ubić na sztywno, wsypać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wlać ojej, ponownie wymieszać. Przelać do wysmarowanej formy (25cm x 25cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec ok 15 min. ( do suchego patyczka.) Ostudzić. Zimny przekroić na dwa blaty.
  • Krem: 150 g czekolady posiekać, przełożyć do miseczki, dodać mleko i roztopić nad parą wodną. 3 łyżki wiórek kokosowych i 50 g czekolady odłożyć do dekoracji. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i śmietan fixy, następnie połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Wsypać 150 g wiórek kokosowych- wymieszać dokładnie łyżką.
  • Składanie ciasta: I blat biszkoptu II krem kokosowy 2/3 III blat biszkoptu IV krem kokosowy 1/3 V wiórki kokosowe, starta czekolada biała.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy