Napoleonek

Pyszne, mięciutkie po prostu rozpływa się w ustach

CiastaDeserybudyniekrem

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 167 głosów)

Składniki:

  • CIASTO: 0,5 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 margaryny
  • 3 jajka
  • 1 łyżka amoniaku
  • 1 łyżeczka octu
  • cukier waniliowy
  • KREM: 1 litr mleka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 4 placki
  • Krem:
  • Z mleka odlać 1/4 litra, pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko i mąkę. Wlać na pozostałe kipiące mleko. Gotować aż masa zgęstnieje. Gorącym budyniem przekładać placki, a z czwartego zrobić kruszonkę
  • Najlepiej smakuje następnego dnia

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy