Napoleonek

Pyszne, mięciutkie po prostu rozpływa się w ustach

Dodany przez:

Napoleonek

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • CIASTO: 0,5 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 margaryny
  • 3 jajka
  • 1 łyżka amoniaku
  • 1 łyżeczka octu
  • cukier waniliowy
  • KREM: 1 litr mleka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 4 placki
  2. Krem:
  3. Z mleka odlać 1/4 litra, pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko i mąkę. Wlać na pozostałe kipiące mleko. Gotować aż masa zgęstnieje. Gorącym budyniem przekładać placki, a z czwartego zrobić kruszonkę
  4. Najlepiej smakuje następnego dnia
deser ciasto krem budyń mleko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze