Nalewka z pigwy.

Na zimową rozgrzewkę pigwówka w sam raz

Napojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
120960 min.
Ocena:

(średnia 4.32 z 230 głosów)

Składniki:

  • * ok.3 kg dojrzałych, dużych owoców pigwy (wielkości dużej gruszki)
  • * 1,5 kg cukru
  • * 1/2 łyżeczki cynamonu
  • * 6-7 goździków
  • * 1,5 l spirytusu
  • * 1 litr wody
  • * 2 łyżki miodu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Umyte owoce pigwy skroić ze skórką (bez gniazd nasiennych) w cienkie półplastry i przesypując cukrem wrzucać do 5 litrowego słoja. Włożyć goździki i wsypać cynamon. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni (do tygodnia). Co dzień potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie płyn odcedzić a pigwę wyrzucić. Otrzymamy ok.1,5 litra soku. Wlewamy go z powrotem do czystego słoja i wlewamy 1,5 litra spirytusu. Zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu zagotowujemy wodę z miodem, studzimy i dodajemy do nalewki. Odstawiamy na kolejny tydzień. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na kilka miesięcy, co najmniej do Bożego Narodzenia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy