Nalewka z jarzębiny
Przygotowanie: 5 tyg.
Dodany przez:
mojegotowanie
Składniki
- 30 dag owoców jarzębiny
- 3 suszone śliwki bez pestek
- 10 rodzynek
- 1 daktyl
- łyżka cukru
- 100 ml spirytusu
- 800 ml wódki
- 100 ml brandy
Przygotowanie
- Świeże i suszone owoce opłukać, osączyć, pokroić, włożyć do naczynia, dodać cukier i zalać spirytusem.
- Odstawić na 4 tygodnie.
- Ekstrakt zlać, owoce zalać wódką i odstawić na 3 dni.
- Zlać wódkę z owoców, połączyć z ekstraktem i brandy.
- Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na co najmniej 6 miesięcy.
- We wrześniu dojrzewają owoce, które nie nadają się do jedzenia, ale są znakomite na nalewki.
Komentarze