Nalewka z jarzębiny

Przygotowanie: 5 tyg.

Napojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
50400 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 206 głosów)

Składniki:

  • 30 dag owoców jarzębiny
  • 3 suszone śliwki bez pestek
  • 10 rodzynek
  • 1 daktyl
  • łyżka cukru
  • 100 ml spirytusu
  • 800 ml wódki
  • 100 ml brandy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Świeże i suszone owoce opłukać, osączyć, pokroić, włożyć do naczynia, dodać cukier i zalać spirytusem.
  • Odstawić na 4 tygodnie.
  • Ekstrakt zlać, owoce zalać wódką i odstawić na 3 dni.
  • Zlać wódkę z owoców, połączyć z ekstraktem i brandy.
  • Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na co najmniej 6 miesięcy.
  • We wrześniu dojrzewają owoce, które nie nadają się do jedzenia, ale są znakomite na nalewki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy