Nalewka z czarnej porzeczki.

Super rozgrzewa zimą ,świetna do kawy i deserku. Przepis od jednego z doświadczonych działkowiczów

alkoholenalewki

Czas przygotowania:
120960 min.
Ocena:

(średnia 4.42 z 174 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg owoców czarnej porzeczki
  • 3 l wody
  • 400 liści z krzewu czarnej porzeczki
  • 2 kg cukru
  • 5 dag kwasku cytrynowego
  • 1 l spirytusu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zagotować owoce czarnej porzeczki z wodą i listkami,gotować ok.20 minut i odcedzić. Wsypać cukier i kwasek cytrynowy.Po całkowitym ostudzeniu wlać spirytus,wymieszać i rozlać do butelek.Otrzymamy ok. 5 l pysznej nalewki. Jedyny mankament-nalewka musi odstać ok.2-3 miesięcy,aby jej skosztować.Ale naprawdę warto poczekać.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy