Nalewka z czarnego bzu - 2.

Nalewkę można pić od razu, ale jest znacznie lepsza, jeśli postoi jeszcze 4 tygodnie.

alkoholenalewki

Czas przygotowania:
80640 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 201 głosów)

Składniki:

  • baldachy kwiatowe czarnego bzu 50 szt
  • cytryny 40 dag
  • limety 20 dag
  • cukier 70 dag
  • woda 1 litr
  • spirytus 70% 1 litr
  • suszony korzeń arcydzięgla 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z cukru i 1 l wody ugotować syrop i odstawić do przestygnięcia.
  • Dwie cytryny wyszorować i opłukać gorącą wodą, pokroić w plasterki i oczyścić z pestek.
  • Do wyparzonego słoja włożyć kwiaty z czarnego bzu, przekładając plasterkami z cytryny, zalać syropem, następnie przykryć słój pergaminem i postawić w nasłonecznionym miejscu na 10 dni.
  • Co jakiś czas sprawdzać czy sok nie fermentuje i ewentualnie przemieszać zawartość słoja wyparzoną drewnianą łyżką.
  • Sok z kwiatów czarnego bzu zlać do garnka przez sito wyłożone gazą.
  • Przecedzony połączyć ze spirytusem, wymieszać i dodać wyciśnięty sok z cytryn i limet.
  • Nalewkę wlać do dwóch litrowych butelek, do każdej dodać po 1/2 łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgla i odstawić na 4 tygodnie ( co 3 - 4 dni wstrząsnąć butelkami).
  • Następnie na kolejne 2 tygodnie pozostawić nalewkę w spokoju, by się sklarowała, a później zlać ją znad osadu, osad przefiltrować i połączyć z nalewką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 180 min.
PROSTY SOK NA ZIME

pavla

SOK Z CZARNEGO BZU