Nalewka wiśniowo-śliwkowa

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 2 tygodnie – 1 rok

Dodany przez:

Nalewka wiśniowo-śliwkowa

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 kg wiśni
  • szklanka płynnego miodu lipowego
  • 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich
  • 10 goździków
  • 1 l spirytusu

Przygotowanie

  1. Wiśnie umyć. Połowę wydrylować. Wszystkie owoce przełożyć do słoja. Zalać miodem, odstawić na 24 godziny, żeby puściły sok.
  2. Śliwki opłukać, pokroić w paski. Dodać do wiśni. Wsypać goździki. Spirytus wymieszać z 3 szklankami przegotowanej i ostudzonej wody, zalać owoce. Szczelnie zamknąć słój. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.
  3. Nalewkę przecedzić przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem. Pozostawić do sklarowania. Najlepiej by było, gdyby trunek mógł dojrzewać przez rok.
napoje nalewki wiśnie śliwki nalewka nalewka wiśniowo-śliwkowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze