Nalewka owocowa na rumie

Doskonała nalewka wieloowocowa.

DeseryPrzetworyNapojealkoholedrinknalewki

Czas przygotowania:
282240 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.53 z 160 głosów)

Składniki:

  • 3,5l ciemnego rumu
  • 0,5kg truskawek
  • 0,5kg malin
  • 0,5kg wiśni z pestkami
  • 0,5kg moreli (obrać i wypestkować, pokroić)
  • 0,5kg brzoskwini (obrać i wypestkować, pokroić)
  • 0,5kg śliwek renklod (obrać i wypestkować, pokroić)
  • 0,5kg gruszek (obrać i wypestkować, pokroić)
  • 2,8kg cukru
  • bardzo duży słój, gliniany garnek albo butla do robienia wina

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W miarę pojawiania się sezonowych owoców, kolejno dodawać je do szczelnie zamykanego naczynia, każdą partię zasypując ok. 35-40dag cukru i zalewając 0,5l rumu (jeśli ktoś mieszka niedaleko południowej granicy - polecam tani, czeski rum Tuzemsky, jest idealny).
  • Trwa to ok. dwóch miesięcy - od pojawienia się truskawek do dojrzałych gruszek. Wszystkie owoce muszą być mocno dojrzałe, mieć w sobie dużo soku, cukru i aromatu.
  • Jeśli naczynie jest przezroczyste przykryć je ściereczką. Od czasu do czasu wstrząsać żeby cukier się lepiej rozpuścił.
  • Po dodaniu ostatnich owoców z listy - odstawić w ciemne miejsce i zapomnieć. :)
  • Tydzień przed Bożym Narodzeniem odcedzić, przelać do butelek, zaetykietować.
  • Butelka własnej nalewki to doskonały prezent dla znajomych. Znakomity trunek po obiedzie lub kolacji, świetne uzupełnienie deserów.
  • Owoce można wykorzystać dwojako: zalać ponownie wódką i trzymać do Wielkanocy - uzyskując mocną, wytrawną i aromatyczną nalewkę lub spożyć do deserów albo ciast.

Porady

Zobacz przepis: nalewka z jeżyn

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy