Nalewka orzechowo-miodowa

Taką nalewkę zawsze robimy z mamą na zimę.Polecam

PrzetworyNapojealkoholedrinknalewki

Czas przygotowania:
7 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.47 z 205 głosów)

Składniki:

  • - 40 dag orzechów
  • - 12 goździków
  • - 2 szczypty mielonego imbiru
  • - 1l wódki
  • - 300ml miodu wielokwiatowego płynnego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotować sobie (umyć i wysuszyć) 2 litrowe słoiki. Najlepiej na początku lipca zebrać zielone niedojrzałe jeszcze orzechy włoskie. Zebrane orzechy umyć, osuszyć i pokroić całe zielone łupinki ( każdą na 8 części). Pokrojone orzechy włożyć do słoików dodać goździki i imbir. Całość zalać wódką porządnie wymieszać i zakręcić. Odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 miesiące co jakiś czas potrząsać słoikami. Po upływie ok. 2-óch miesięcy przecedzić . Otrzymamy syrop przelać do butelki ,zakręcic i odstawic .. Orzechy włożyć ponownie do słoika i zalać miodem. Słoiki zakręcić i odstawić na ok. miesiąc od czasu do czasu potrząsać aby miód się rozpuścił. Po upływie miesiąca przecedzić i dolać do syropu z wódką. Całość porządnie wymieszać i przelać do czystych butelek, odstawić w ciemne miejsce na ok.6 tygodni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy