Nalewka orzechowo-miodowa

Taką nalewkę zawsze robimy z mamą na zimę.Polecam

Dodany przez:

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 2.86 z 7 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • - 40 dag orzechów
  • - 12 goździków
  • - 2 szczypty mielonego imbiru
  • - 1l wódki
  • - 300ml miodu wielokwiatowego płynnego

Przygotowanie

  1. Przygotować sobie (umyć i wysuszyć) 2 litrowe słoiki. Najlepiej na początku lipca zebrać zielone niedojrzałe jeszcze orzechy włoskie. Zebrane orzechy umyć, osuszyć i pokroić całe zielone łupinki ( każdą na 8 części). Pokrojone orzechy włożyć do słoików dodać goździki i imbir. Całość zalać wódką porządnie wymieszać i zakręcić. Odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 miesiące co jakiś czas potrząsać słoikami. Po upływie ok. 2-óch miesięcy przecedzić . Otrzymamy syrop przelać do butelki ,zakręcic i odstawic .. Orzechy włożyć ponownie do słoika i zalać miodem. Słoiki zakręcić i odstawić na ok. miesiąc od czasu do czasu potrząsać aby miód się rozpuścił. Po upływie miesiąca przecedzić i dolać do syropu z wódką. Całość porządnie wymieszać i przelać do czystych butelek, odstawić w ciemne miejsce na ok.6 tygodni
zdrowie przetwory drinki miód napoje nalewki orzechy włoskie nalewka spirytus
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze