Nalewka Góralska

Grzechu Warta!!!

PrzetworyNapojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.35 z 178 głosów)

Składniki:

  • 1 l spirytusu
  • 1l wody
  • 8 cytryn
  • goździki
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • 1 szklanka rumu
  • 900 g miodu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać goździki, gałkę muszkatułową, gotować ok.10 min.,
  • schłodzić do temperatury 40 stopni.
  • W tak przygotowanej wodzie rozpuścić miód, przelać do słoja.
  • Z dokładnie umytych cytryn cienko skroić skórkę i dodać do słoja.
  • Z owoców wycisnąć sok i razem z rumem i spirytusem dodać do roztworu miodu w słoju,
  • szczelnie zamknąć odstawić na 2 doby.
  • Po tym okresie nalewkę filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek.
  • Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy