Nalewka figowa

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 2 tygodnie

Dodany przez:

Nalewka figowa

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.59 z 17 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 suszonych fig
  • szklanka cukru
  • woda mineralna niegazowana
  • 1/2 l spirytusu

Przygotowanie

  1. Figi pokroić, włożyć do rondla, zasypać cukrem i zalać 1/4 szklanki wody mineralnej. Mieszając, gotować, aż powstanie gęsty syrop. Ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Przelać do słoja, odstawić na 6–7 dni w temperaturze pokojowej. Dolać tyle wody, aby moc nalewki była odpowiednia (według uznania).
  2. Odstawić w temperaturze pokojowej na kolejne 7 dni, wstrząsać słojem przynajmniej raz dziennie. Po upływie tygodnia odstawić nalewkę do sklarowania, odlać sklarowany płyn do butelki, resztę przecedzić przez gazę do osobnej butelki do dalszego klarowania.
  3. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  4. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
napoje nalewki alkohol.... figi nalewka nalewka figowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze