Nalewka figowa

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 2 tygodnie

Napojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 194 głosów)

Składniki:

  • 1/2 suszonych fig
  • szklanka cukru
  • woda mineralna niegazowana
  • 1/2 l spirytusu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Figi pokroić
  • włożyć do rondla
  • zasypać cukrem i zalać 1/4 szklanki wody mineralnej. Mieszając
  • gotować
  • aż powstanie gęsty syrop. Ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Przelać do słoja
  • odstawić na 6–7 dni w temperaturze pokojowej. Dolać tyle wody
  • aby moc nalewki była odpowiednia (według uznania).
  • Odstawić w temperaturze pokojowej na kolejne 7 dni
  • wstrząsać słojem przynajmniej raz dziennie. Po upływie tygodnia odstawić nalewkę do sklarowania
  • odlać sklarowany płyn do butelki
  • resztę przecedzić przez gazę do osobnej butelki do dalszego klarowania.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy