Nalewka brzoskwiniowa z kardamonem

Nalewkę brzoskwiniową podkręcamy kardamonem, dzięki temu jej smak jest absolutnie wyjątkowy.

Dodany przez:

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń (ew. nektarynek)
  • strączek kardamonu
  • 50 dag cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 l czystej wódki 45%
  • 250 ml spirytusu 96%
  • 100 ml koniaku, brandy lub rumu

Przygotowanie

  1. Umyte dojrzałe brzoskwinie dokładnie osuszamy. Układamy w płaskim słoju, dodajemy kardamon i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Wódkę mieszamy ze spirytusem i koniakiem, zalewamy owoce, aby pozostawały przykryte. Słój szczelnie zamykamy i ustawiamy na 3 tygodnie na słonecznym parapecie, codziennie energicznie potrząsając.
  2. Po tym czasie ostrożnie zlewamy, przefi ltrowujemy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na 2–3 miesiące. Owoce można raz jeszcze zasypać cukrem i wykorzystać jako wspaniały dodatek do deserów.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016
brzoskwinie nalewka kardamon
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze