Nalewka brzoskwiniowa z kardamonem

Nalewkę brzoskwiniową podkręcamy kardamonem, dzięki temu jej smak jest absolutnie wyjątkowy.

alkohole

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 189 głosów)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń (ew. nektarynek)
  • strączek kardamonu
  • 50 dag cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 l czystej wódki 45%
  • 250 ml spirytusu 96%
  • 100 ml koniaku, brandy lub rumu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Umyte dojrzałe brzoskwinie dokładnie osuszamy. Układamy w płaskim słoju, dodajemy kardamon i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Wódkę mieszamy ze spirytusem i koniakiem, zalewamy owoce, aby pozostawały przykryte. Słój szczelnie zamykamy i ustawiamy na 3 tygodnie na słonecznym parapecie, codziennie energicznie potrząsając.
  • Po tym czasie ostrożnie zlewamy, przefi ltrowujemy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na 2–3 miesiące. Owoce można raz jeszcze zasypać cukrem i wykorzystać jako wspaniały dodatek do deserów.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady

Zobacz też: nalewka truskawkowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy