Naleśnikowe racuszki z grzybami

Grzyby w cieście naleśnikowym.

NaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 142 głosów)

Składniki:

  • grzyby leśne(młode) 10 sztuk
  • mąka 1,5 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • jajka 2 sztuki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cebulka mała 1 sztuka
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Grzyby obrać, umyć i pokroić w plasterki. Osączyć z nadmiaru wody. Mleko, jajka, mąkę i proszek do pieczenia połączyć i wymieszać. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni i przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Zdjąć z patelni i dodać do ciasta. Na pozostałym po cebuli oleju chwilę przesmażyć chwilkę osączone grzyby. Oprószyć pieprzem. Dodać do ciasta, wymieszać i posolić. Nabierać łyżką ciasto i smażyć na głębokim tłuszczu niewielkie racuszki. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Racuszki są bardzo pyszne, pachnące cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy