Getty/iStock
4.43 (148)
Naleśniki z truskawkami to danie, które doskonale sprawdzi się jako śniadanie, obiad, deser lub podwieczorek. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a smak jest naprawdę obłędny. Dzięki dodatkowi słodkiej śmietanki nabierają nowego wymiaru, są lżejsze od tych z serem. Domownicy będą nimi zachwyceni, zwłaszcza dzieci. Podajemy sprawdzony przepis na naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną.
jajka 1 szt.
mleko 375 ml
mąka 260 g
sól 3 g
woda gazowana 250 ml
olej 20 ml
cukier puder 20 g
truskawki 1 kg
śmietana kremówka 500 ml
Ciasto naleśnikowe: roztrzepujemy jajko w miseczce. Dolewamy mleko i wodę gazowaną. Dosypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, a na koniec dodajemy olej. Dokładnie mieszamy rózgą lub za pomocą miksera, aż znikną wszystkie grudki. Gdy ciasto na naleśniki z truskawkami będzie już miało odpowiednią konsystencję, odstawiamy je na około 20–30 minut.
Smażenie naleśników: umieszczamy patelnię na palniku i rozsmarowujemy na niej kilka kropel oleju (pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym). Wylewamy na nią porcję ciasta za pomocą chochelki. Smażymy naleśniki przez około 2 minut z każdej strony, aż się zarumienią.
Nadzienie: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki myjemy i osuszamy, a następnie usuwamy z nich szypułki.
Podanie: smarujemy naleśniki bitą śmietaną i składamy je w trójkąty lub zwijamy w rulony. Serwujemy z truskawkami w całości lub pokrojonymi w cząstki. Możemy udekorować świeżymi listkami mięty.
Porady
- Sposobem na puszyste naleśniki z truskawkami bez dodawania proszku do pieczenia jest użycie wody gazowanej.
- Danie warto udekorować cukrem pudrem i świeżymi ziołami, takimi jak mięta lub bazylia. Naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną świetnie smakują także z pestkami granatu i płatkami migdałów. Krem nabierze charakteru, jeśli wzbogacimy go cukrem lub aromatem waniliowym.
- Truskawki polecamy serwować na wierzchu naleśników, ale można również pokroić je w niewielką kostkę i wymieszać z bitą śmietaną.
- Ciasto najlepiej smażyć na specjalnej patelni do naleśników, która ma nieprzywierającą powierzchnię. Dzięki temu uzyskamy cienkie, sprężyste placki.
- Gotowe naleśniki przekładamy na odwróconą do góry dnem miseczkę – wtedy ciasto będzie elastyczne, nie zaparzy się.
- Możemy zostawić szypułki na truskawkach, jeśli używamy owoców z własnej grządki lub sprawdzonego źródła. Listki nie tylko są jadalne, ale także są źródłem witaminy C i zawierają chlorofil wspomagający oczyszczanie organizmu. Pamiętajmy, żeby dobrze wypłukać je z piasku.
- Jeśli chcemy obniżyć kaloryczność dania, przyrządźmy naleśniki z truskawkami i jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Jest to też szybsze rozwiązanie, które nie wymaga ubijania kremu. Warto też zamienić cukier puder na ksylitol.
Naleśniki z owocami sezonowymi to bez wątpienia hit wakacyjnych dni. Sprawdzą się jako danie śniadaniowe lub popołudniowy deser. Można je przyrządzić na różne sposoby. Podpowiadamy kilka nich:
Owoce to idealny dodatek do naleśników. Idealnie sprawdzą się tu zarówno jagody prosto z krzaczka, jak i domowe przetwory. Często wybieramy właśnie naleśniki z truskawkami – świeżymi lub w postaci dżemu. Jeśli jednak chcemy urozmaicić nadzienie, wypróbujmy inne warianty. Do posmarowania naleśników możemy wykorzystać np. mus jabłkowy domowej roboty lub konfiturę z malin i borówek. Warto sięgnąć po nieco bardziej oryginalne przepisy i przygotować np. crêpes suzette, czyli klasyczne danie kuchni francuskiej. To pyszne, skąpane w pomarańczach naleśniki, których koniecznie trzeba spróbować przynajmniej raz.
Amerykańskie pancakes to puszyste naleśniki tradycyjnie serwowane w formie słodkiego śniadania. Wyglądem przypominają polskie racuchy. Jak je zrobić? Przepis jest bardzo prosty i niewiele różni się od naszych naleśników pod względem składników. Można je zrobić na mleku, jogurcie, kefirze lub maślance. Ciasto jest zdecydowanie gęstsze, a niezbędnym elementem jest proszek do pieczenia, który sprawia, że placuszki rosną na patelni. Serwuje się je z syropem klonowym i świeżymi owocami, konfiturą lub musem. Warto wypróbować także racuchy z truskawkami na drożdżach.