Naleśniki z serem i kaszą gryczaną

Szyba i prosta wersja naleśników w zupełnie innym smaku

Naleśniki

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 200 głosów)

Składniki:

  • CIASTO
  • 1,5 szkl mąki
  • 1 szkl mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • olej-1 łyżka
  • FARSZ
  • kasza gryczana biała-0,5 szkl
  • ser biały -1 kost
  • cebula -1 szt
  • olej
  • jajko -1 szt
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • CIASTO:
  • Do miski wsypać mąkę,wlać mleko,wybić jajka,dodać olej i szczyptę soli. Mikserem dobrze wymieszać wszystkie składniki. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcję ciasta naleśnikowego,smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor.
  • FARSZ
  • Cebulę obrać,drobno posiekać,przesmażyć na złoty kolor na tłuszczu. Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do garnka wlać 1,5 szkl wody,dodać sól,zagotować. Wsypać kaszę do gotującej się wody,ugotować na sypko,ostudzić. Kaszę gryczaną wymieszać z serem,cebulą i jajkiem. Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem. Smarować farszem naleśniki,zwijać w rulon,podsmażyć naleśniki na patelni. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy