nalesniki_z_rodzynkami

Naleśniki z rodzynkami

Ocena:

4.5 (170)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Pomysł zrodzony z podwójnej miłości: do naleśników i rodzynek ;)

Składniki:

  • mąka
  • cukier
  • woda i/lub mleko
  • jajko
  • olej
  • rodzynki

Naleśniki z rodzynkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepraszam, że nie podałam proporcji, ale ja zawsze robię na oko.
  • Jeśli chodzi o ciasto to najpierw wlewamy mleko i/lub wodę. Do niej dodajemy jajko i łyżkę oleju -miksujemy wszystko. Następnie dodajemy mąki tyle by ciasto było dosyć rzadkie (jak nabierzemy ciasto np hochlą od zupy to, żeby swobodnie spływało ciasto z łyżki.) Dodajemy do smaku cukier i miksujemy na gładką masę.
  • Patelnie mocno rozgrzewamy i nalewamy ciasto, po czym szybko wsypujemy rodzynki i lejemy kolejną warstwę ciasta żeby przykryć rodzynki. Smażymy z obu stron na rumiano.
  • Zamiast rodzynek można śmiało użyć innych bakalii :)
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne