Naleśniki z rodzynkami

Pomysł zrodzony z podwójnej miłości: do naleśników i rodzynek ;)

dodany przez: klekotka

desery naleśniki przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 170 głosów)

Składniki:

  • mąka
  • cukier
  • woda i/lub mleko
  • jajko
  • olej
  • rodzynki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Naleśniki z rodzynkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepraszam, że nie podałam proporcji, ale ja zawsze robię na oko.
  • Jeśli chodzi o ciasto to najpierw wlewamy mleko i/lub wodę. Do niej dodajemy jajko i łyżkę oleju -miksujemy wszystko. Następnie dodajemy mąki tyle by ciasto było dosyć rzadkie (jak nabierzemy ciasto np hochlą od zupy to, żeby swobodnie spływało ciasto z łyżki.) Dodajemy do smaku cukier i miksujemy na gładką masę.
  • Patelnie mocno rozgrzewamy i nalewamy ciasto, po czym szybko wsypujemy rodzynki i lejemy kolejną warstwę ciasta żeby przykryć rodzynki. Smażymy z obu stron na rumiano.
  • Zamiast rodzynek można śmiało użyć innych bakalii :)
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy

Główne składniki: