Naleśniki z orzechami i czekoladą

Przygotowanie: 30 minut
Smażenie: 8–10 minut
Porcja: 430 kcal
Składniki na 8 porcji

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery naleśniki

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
430 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 197 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • niepełna szklanka mąki
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 15 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki rumu
  • 2–3 łyżki rodzynek
  • obrany plasterek cytryny
  • łyżka soku
  • cytrynowego l 2 łyżki masła
  • polewa:
  • 1/8 litra mleka
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • torebka cukru waniliowego
  • 1–2 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Naleśniki z orzechami i czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Składniki ciasta wymieszać, usmażyć naleśniki.
  • Przygotować farsz: wymieszać mielone orzechy z resztą składników, posmarować nadzieniem naleśniki.
  • Składniki polewy podgrzać w kąpieli wodnej, nie gotować. Wymieszać, polać naleśniki.

Kalorie: 430


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy