Naleśniki z nadzieniem łososiowym

Naleśniki z nadzieniem łososiowym to dobrze znana przystawka podczas imprez z przyjaciółmi. Dodanie ikry i parmezanu przeniesie danie na wyższy poziom.

Naleśniki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 172 głosów)

Składniki:

  • 150 g wędzonego łososia
  • 300 g kremowego serka śmietankowego
  • 2 łyżeczki musztardy diżońskiej
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 4 łyżki gęstej
  • kwaśnej śmietany
  • 150 g oczyszczonych liści szpinaku
  • duża garść rukoli
  • 8 jajek
  • sól
  • pieprz
  • czubata łyżeczka mąki
  • łyżka drobno posiekanego koperku
  • płaska łyżeczka otartej cytrynowej skórki
  • łyżeczka czubata tartego parmezanu
  • klarowane masło do smażenia
  • 3 łyżki ściętej rzeżuchy
  • 200 ml greckiego jogurtu
  • 3 łyżeczki ikry
  • sok z 1 cytryny

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Do malaksera wrzucamy łososia
  • serek
  • musztardę
  • sok z pomarańczy
  • śmietanę i miksujemy na gładką masę
  • którą odstawiamy do lodówki. Do szerokiego garnka nalewamy 2 cm wody
  • zagotowujemy
  • wrzucamy szpinak i rukolę
  • blanszujemy ok. 30 sek. Przelewamy na sito i natychmiast zalewamy zimną wodą z kostkami lodu
  • żeby nie straciły koloru. Po 2 min odcedzamy
  • odciskamy nadmiar wody. Wrzucamy do malaksera i lekko miksujemy. Do miski rozbijamy jajka
  • roztrzepujemy z solą i pieprzem
  • wlewamy do zieleniny i miksujemy na krem. Dodajemy mąkę
  • koperek
  • skórkę
  • parmezan i łyżkę masła
  • chwilę miksujemy. Na małą
  • ale dobrą patelnię dajemy po kawałku klarowanego masła i smażymy kolejno możliwie najcieńsze naleśniki. Smażymy z jednej strony ok. 45 sek.
  • obracamy i dosmażamy jeszcze 10 sek.; odkładamy na stosik.
  • Ostudzone smarujemy łososiową pastą
  • na środek sypiemy rzeżuchę
  • zwijamy w ruloniki
  • układamy w dekoracyjnym naczyniu łączeniem do dołu. Zalewamy jogurtem greckim wymieszanym z ikrą
  • sokiem z cytryny
  • solą. Posypujemy dużą ilością siekanego kopru lub rzeżuchy i startej rzodkiewki.
  • Po usmażeniu naleśników można je zrolować
  • pokroić w cienkie paski i ponownie wrzucić na patelnię
  • dodając łyżkę zwykłego masła
  • 3 garście szpinaku
  • 4 łyżki tłustej słodkiej śmietany i 2 łyżki tartego parmezanu; podgrzewać przez 2–3 min – to pomysł na wielkanocne ciepłe danie śniadaniowe.
  • W kwestii farszu do naleśników puśćmy wodze fantazji. Np. obraną ze skóry
  • zmieloną krakowską kiełbasę wymieszajmy z majonezem
  • startym jajkiem
  • musztardą gorczycową i drobnym
  • posiekanym szczypiorem. Albo śmietankowy serek ze startym świeżym ogórkiem
  • rzodkiewką
  • rodzynkami i ogromną ilością ziół.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: cebula faszerowana jajkiem i zapiekana na sposób włoski

 


 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy