NALEŚNIKI Z NADZIENIEM JAJECZNYM

są wyśmienite moja rodzinka je uwielbia ...

Dodany przez:

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2łyżki oliwy lub oleju
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • masło do zrumienienia
  • NADZIENIE:
  • 5jajek ugotowanych na twardo
  • jajko
  • 2łyżki posiekanego koperku
  • 2łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mleko z wodą łączymy z jajkami, oliwą,solą, dodajemy mąkę. Gdy ciasto będzie zbyt ścisłe dolewamy wodę. Odstawiamy na 20 min.
  2. Przygotowujemy nadzienie: ugotowane jajka bardzo drobno siekamy , dodajemy surowe jajko, koperek, śmietanę, przyprawy. Całość mieszamy, gdy trzeba doprawiamy.
  3. Z ciasta smażymy cienkie naleśniki, każdy nadziewamy masą jajeczną, składamy w chusteczkę. Przed podaniem rumienimy na maśle z obu stron. Można podać z dodatkiem sałaty polane ubitą śmietana lub jogurtem naturalnym. SMACZNEGO
Śniadanie jajka obiad kolacja naleśniki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze