Naleśniki z jabłkami

Ocena:

4.49 (201)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Naleśniki z jabłkami to posiłek, który najczęściej podawany jest na deser lub jako słodki obiad dla dzieci. Przepis na naleśniki z jabłkami często zawiera dodatek korzennych przypraw. Obowiązkowym dodatkiem jest cynamon, choć warto zwrócić uwagę na imbir, goździki i ekstrakt waniliowy.  Naleśniki z jabłkami i cynamonem to danie, które często spotykało się na szkolnych stołówkach. W tej prostej wersji zachwyci nawet niejadków!

Składniki:

  • mąka pszenna  2 szklanki

  • mleko  1.5 szklanki

  • woda gazowana  0.5 szklanki

  • jajka  2 szt.

  • olej  2 łyżki stołowe

  • proszek do pieczenia  2 łyżeczki

  • sól  1 szczypta

  • jabłka  500 g

  • cynamon  2 łyżki stołowe

  • cukier puder  2 łyżki stołowe

Naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Naleśniki z jabłkami - przepis:
    Przesianą mą pszenną wraz z proszkiem do pieczenia łączymy z mlekiem, wodą gazowaną, jajkami, olejem i szczyptą soli. Składniki dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Ciasto na naleśniki z jabłkami powinno chwilę odstać, aby składniki mogły się przegryźć. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni duże naleśniki.
    iStock-maka-pszenna-
  • Krok 2: Nadzienie:
    Na początek jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Potem posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Owoce wkładamy do garnka i podlewamy około 50 ml wody. Następnie prażymy kilka minut, aż zmiękną. Tak powstałym farszem napełniamy naleśniki. Na koniec naleśniki posypujemy cukrem pudrem. Naleśniki z jabłkami najlepiej smakują gorące. Smacznego!
    StockFood-jablka-min (1)

Porady

Jak zrobić naleśniki z jabłkami?

Aby usmażyć naleśniki, które łatwo odejdą od patelni, warto sięgnąć po patelnię z nieprzywierającą powłoką. Mogą to być patelnie ceramiczne lub patelnie żeliwne. Aby  naleśniki były równomiernie usmażone i można było je łatwo przewracać, można sięgnąć po specjalne patelnie do naleśników. Dzięki nim mamy pewność, że ciasto będzie cienko rozlane po całości, a lekka rączka ułatwi podrzucanie gotowych placków.

Kolejnym patentem na uzyskanie nieprzywierających naleśników jest dodanie do ciasta tłuszczu. Może to być olej roślinny np.: olej słonecznikowy lub olej rzepakowy. Jednak jeżeli chcemy zrobić naleśniki z jabłkami idealne na słodki podwieczorek, to warto sięgnąć po roztopione i wystudzone masło. Dzięki temu naleśniki z jabłkami będą miały wyjątkowy smak i niesamowity aromat.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Naleśniki na słodko z jabłkami to także okazja do użycia różnego rodzaju bakalii. Nadzienie warto urozmaicić o posiekane orzechy włoskie, o krem z orzechów laskowych, uprażone migdały, o suszoną żurawinę lub rodzynki. Dodatek pistacji może być równie zaskakujący, co pyszny. Gotowe naleśniki z jabłkami polane sosem ze słonego karmelu będą wyjątkowo odświętnym daniem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne