Naleśniki z kapustą

Ocena:

4.44 (194)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Podawać z sosem pomidorowym jako drugie danie.

Składniki:

  • Ciasto
  • *szkalna mąki
  • *szklanka mleka
  • *2 jajka
  • *3 łyżki oleju
  • *szczypta soli
  • Nadzienie
  • *50 dag kapusty
  • *2 cebule
  • *20 dag kiełbasy podwędzonej
  • *2 łyżki oleju
  • *sos sojowy
  • *pieprz

Naleśniki z kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko roztrzepać z jajami. Stale mieszając lub miksując wsypać mąkę i wlać tyle wody by ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany.
  • Posolić, dodać olej. Odstawić na ok. 1 godzinę.
  • Pierwszy naleśnik usmażyć na patelni lekko natłuszczonej, następne smażyć bez tłuszczu.
  • Kapustę pokroić w cienkie, krótkie paseczki i przesmażyc na oleju(bez wody). Tak samo przesmażyć pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekaną kiełbasę.
  • Nadzienie wymieszać, przyprawić sosem sojowym i pieprzem.
  • W okrągłym naczyniu żaroodpornym układać kolejno naleśniki i cienkie warstwy kapusty: na spodzie i na górze powinien znaleźć się naleśnik.
  • Wstawić do piekarnika na 30 min. Podawać z sosem pomidorowym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne