Naleśniki z kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mleko roztrzepać z jajami. Stale mieszając lub miksując wsypać mąkę i wlać tyle wody by ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany.
Posolić, dodać olej. Odstawić na ok. 1 godzinę.
Pierwszy naleśnik usmażyć na patelni lekko natłuszczonej, następne smażyć bez tłuszczu.
Kapustę pokroić w cienkie, krótkie paseczki i przesmażyc na oleju(bez wody). Tak samo przesmażyć pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekaną kiełbasę.
Nadzienie wymieszać, przyprawić sosem sojowym i pieprzem.
W okrągłym naczyniu żaroodpornym układać kolejno naleśniki i cienkie warstwy kapusty: na spodzie i na górze powinien znaleźć się naleśnik.
Wstawić do piekarnika na 30 min. Podawać z sosem pomidorowym.