Naleśniki z jagodami

Ocena:

4.45 (163)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Naleśniki z jagodami skrywają w sobie pyszne owoce oraz kremowy serek waniliowy. To kultowe danie podajemy dodatkowo udekorowane słodką polewą z białej czekolady. Jednak równie dobrze smakuje posypane zwykłym cukrem pudrem. Naleśniki z jagodami świetnie sprawdzą się zarówno w roli lekkiego obiadu, jak i eleganckiego deseru.

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • mąka pszenna  115 g

  • jagody  250 g

  • mleko  350 ml

  • masło  30 g

  • sól  2 g

  • cukier  25 g

  • serek homogenizowany  250 g

  • biała czekolada  50 g

  • jogurt  50 ml

Naleśniki z jagodami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jagody myjemy oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Mąkę przesiewamy do miski. Masło wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy, aż się roztopi. Następnie odkładamy je do lekkiego ostygnięcia. Jajka wbijamy do małego naczynia.

  • Krok 2:

    Ciasto:  300 ml mleka, jajka, cukier, szczyptę soli oraz ostudzone, płynne masło przekładamy do dużego, głębokiego naczynia. Łączymy składniki za pomocą miksera. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodajemy mąkę. Następnie całość zakrywamy folią do żywności i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie delikatnie mieszamy ciasto za pomocą łyżki.

  • Krok 3:

    Polewa: czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i przenosimy je do żaroodpornej miseczki. Dodajemy 50 ml mleka. Naczynie ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż powstanie masa o płynnej, jednolitej konsystencji. Na końcu łączymy polewę z jogurtem.

  • Krok 4:

    Naleśniki: na patelni rozgrzewamy olej. Następnie nakładamy chochlą ciasto. Smażymy naleśniki z obu stron, aż się zarumienią.

  • Krok 5:

    Nadzienie: naleśniki smarujemy serkiem homogenizowanym. Następnie posypujemy je jagodami i zawijamy. 

  • Krok 6:

    Podanie: naleśniki z jagodami serwujemy udekorowane polewą z białej czekolady oraz posypane owocami.

Porady

  • Naleśniki z jagodami najlepiej smakują tuż po przygotowaniu. Niezjedzony deser możemy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni.
  • W wersji bezglutenowej dania, mąkę pszenną zastępujemy ryżową lub gryczaną. Świetnie sprawdzi się również specjalna, gotowa mieszanka, którą z pewnością znajdziemy w supermarkecie. 
  • Nadzienie najlepiej zrobić na bazie świeżych owoców. Niektórzy dodają również te mrożone. W takiej sytuacji należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. 
  • Masło z powodzeniem zamienimy na olej kokosowy, rzepakowy lub słonecznikowy. Dodajemy wtedy ok. 2 łyżki wybranego produktu.
  • Do przygotowania naleśników najlepiej sprawdzi się patelnia o średnicy 20-30 cm, wyróżniająca się niskimi brzegami. Ciasto wylewamy za pomocą chochli na cienką warstwę rozgrzanego tłuszczu. Całość smażymy na niskim ogniu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że naleśniki się nie przypalą.
  • Niektórzy część mleka zastępują wodą gazowaną. Naleśniki odznaczają się wtedy wyjątkowo puszystym oraz delikatnym ciastem. Warto zaznaczyć, że podobny efekt uzyskamy, jeśli ubijemy oddzielnie białka jaj, które na końcu połączymy z resztą składników.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Naleśniki z jagodami – z czym możemy je podać?

Naleśniki z jagodami świetnie smakują także bez polewy z białej czekolady. Będą wtedy zawierać nieco mniej kalorii. Ponadto jeśli chcemy, równie dobrze możemy zastąpić ją:

  • polewą kakaową – przygotujemy ją na bazie kakao, masła, cukru oraz mleka,
  • śmietanką 30% – wystarczy, że ubijemy ją z niewielką ilością cukru pudru na sztywny krem. Naleśniki udekorowane bitą śmietaną, warto dodatkowo posypać świeżymi owocami,
  • cukrem pudrem – niektórzy dodatkowo wzbogacają go o mielony cynamon, kardamon lub inne przyprawy korzenne,
  • sosem jagodowym – żeby go zrobić, musimy na początku ugotować jagody z sokiem z cytryny oraz cukrem. Na końcu dodajemy skrobię ziemniaczaną, wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę,
  • kremem mascarpone – odznacza się wyjątkowo aksamitną konsystencją. Z łatwością wyczarujemy go ze śmietanki, włoskiego serka oraz cukru pudru,
  • miodem – to zdrowa i smaczna alternatywa dla polewy. Zamiast miodu możemy również użyć syropu klonowego lub z agawy.

Naleśniki z jagodami – inne warianty

Nadzienie do naleśników z jagodami możemy wykonać w nieco innym wydaniu. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:

  • mus jagodowy – żeby go zrobić należy ubić śmietankę 30% z mascarpone, a następnie połączyć powstały krem z sosem owocowym,
  • masa serowa – skrywa w sobie trzykrotnie mielony twarożek wymieszany z cukrem pudrem, żółtkiem oraz śmietaną. Całość możemy wzbogacić również o owoce. Deser w takim wydaniu będzie wyjątkowo sycący,
  • krem mascarpone – wystarczy, że ubijemy serek z śmietanką 30%. Gotową masę polecamy dosłodzić niewielką ilością cukru pudru,
  • krem budyniowy – zrobimy go na bazie mleka, cukru, skrobi ziemniaczanej oraz jajek. Jeśli mamy ochotę nadać my wyjątkowego aromatu, warto dodać do niego ziarenka wanilii,
  • śmietana – możemy wymieszać ją z cukrem pudrem oraz jagodami. To pomysł na szybkie i proste w przygotowaniu nadzienie.

Naleśniki w wersji wegańskiej

Okazuje się, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić naleśniki w wersji wegańskiej. W takiej sytuacji ciasto przygotujemy na bazie mąki pszennej, oleju oraz mleka roślinnego. Wystarczy, że składniki dokładnie połączymy ze sobą. Powinna powstać masa o jednolitej konsystencji, którą następnie wylewamy za pomocą chochli na rozgrzany olej na patelni. Naleśniki smażymy z obu stron. Deser polecamy udekorować gęstym mleczkiem kokosowym, cukrem pudrem oraz jagodami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne