Naleśniki z białym serem

Słodkie naleśniki

NaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 184 głosów)

Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody gazowanej
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • 250 g sera białego
  • 1 żółtko
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • cynamon

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wymieszać mleko, jaja, cukier i cukrem waniliowy. Dodawać stopniowo i na przemian mąkę i wodę. Dodać sól i dokładnie rozmieszać. Odstawić na 10 minut.
  • W tym czasie przygotować nadzienie z sera białego i pozostałych składników. Śmietany dodać ok. 2 łyżek, w zależności od sera. Nadzienie nie może być zbyt rzadkie, aby nie wypływało podczas smażenia.
  • Na patelni rozgrzać olej i dodać go do ciasta naleśnikowego. Szybko zamieszać. Wlewać ciasto na patelnię łyżką wazową i smażyć z obydwu stron.
  • Na gotowe naleśniki nakładać nadzienie, składać "w chusteczkę" i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Ciepłe naleśniki podawać ze śmietaną, cynamonem i cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy