Naleśniki z truskawkami

Ocena:

4.43 (148)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Naleśniki z truskawkami to danie, które doskonale sprawdzi się jako śniadanie, obiad, deser lub podwieczorek. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a smak jest naprawdę obłędny. Dzięki dodatkowi słodkiej śmietanki nabierają nowego wymiaru, są lżejsze od tych z serem. Domownicy będą nimi zachwyceni, zwłaszcza dzieci. Podajemy sprawdzony przepis na naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną. 

Składniki:

  • jajka  1 szt.

  • mleko  375 ml

  • mąka  260 g

  • sól  3 g

  • woda gazowana  250 ml

  • olej  20 ml

  • cukier puder  20 g

  • truskawki  1 kg

  • śmietana kremówka  500 ml

Naleśniki z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto naleśnikowe: roztrzepujemy jajko w miseczce. Dolewamy mleko i wodę gazowaną. Dosypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, a na koniec dodajemy olej. Dokładnie mieszamy rózgą lub za pomocą miksera, aż znikną wszystkie grudki. Gdy ciasto na naleśniki z truskawkami będzie już miało odpowiednią konsystencję, odstawiamy je na około 20–30 minut.

  • Krok 2:

    Smażenie naleśników: umieszczamy patelnię na palniku i rozsmarowujemy na niej kilka kropel oleju (pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym). Wylewamy na nią porcję ciasta za pomocą chochelki. Smażymy naleśniki przez około 2 minut z każdej strony, aż się zarumienią.

  • Krok 3:

    Nadzienie: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki myjemy i osuszamy, a następnie usuwamy z nich szypułki. 

  • Krok 4:

    Podanie: smarujemy naleśniki bitą śmietaną i składamy je w trójkąty lub zwijamy w rulony. Serwujemy z truskawkami w całości lub pokrojonymi w cząstki. Możemy udekorować świeżymi listkami mięty.

Porady

  • Sposobem na puszyste naleśniki z truskawkami bez dodawania proszku do pieczenia jest użycie wody gazowanej.  
  • Danie warto udekorować cukrem pudrem i świeżymi ziołami, takimi jak mięta lub bazylia. Naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną świetnie smakują także z pestkami granatu i płatkami migdałów. Krem nabierze charakteru, jeśli wzbogacimy go cukrem lub aromatem waniliowym.  
  • Truskawki polecamy serwować na wierzchu naleśników, ale można również pokroić je w niewielką kostkę i wymieszać z bitą śmietaną.  
  • Ciasto najlepiej smażyć na specjalnej patelni do naleśników, która ma nieprzywierającą powierzchnię. Dzięki temu uzyskamy cienkie, sprężyste placki. 
  • Gotowe naleśniki przekładamy na odwróconą do góry dnem miseczkę – wtedy ciasto będzie elastyczne, nie zaparzy się. 
  • Możemy zostawić szypułki na truskawkach, jeśli używamy owoców z własnej grządki lub sprawdzonego źródła. Listki nie tylko są jadalne, ale także są źródłem witaminy C i zawierają chlorofil wspomagający oczyszczanie organizmu. Pamiętajmy, żeby dobrze wypłukać je z piasku. 
  • Jeśli chcemy obniżyć kaloryczność dania, przyrządźmy naleśniki z truskawkami i jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Jest to też szybsze rozwiązanie, które nie wymaga ubijania kremu. Warto też zamienić cukier puder na ksylitol.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Inne pomysły na naleśniki z truskawkami 

Naleśniki z owocami sezonowymi to bez wątpienia hit wakacyjnych dni. Sprawdzą się jako danie śniadaniowe lub popołudniowy deser. Można je przyrządzić na różne sposoby. Podpowiadamy kilka nich:   

  • naleśniki z serem i truskawkami – tradycyjnie podaje się je z twarogiem wymieszanym z kwaśną śmietaną, ale możemy użyć także sera ricotta, capreggio lub straciatella.  
  • naleśniki z truskawkami i mascarpone – krem śmietankowy warto zrobić na bazie włoskiego serka mascarpone, który sprawi, że nadzienie do naleśników będzie gęste i sycące.   
  • naleśniki z musem truskawkowym – świeże owoce w sezonie letnim najlepiej smakują w całości lub lekko rozgniecione widelcem. Jeśli dysponujemy tylko ich mrożonymi odpowiednikami, możemy zrobić mus lub sos truskawkowy. Polane nim naleśniki z serem lub śmietaną nabiorą nowego charakteru. 
  • naleśniki z truskawkami i nutellą – pyszny deser na szybko dla miłośników czekolady. Krem można dodać do bitej śmietany lub po prostu wysmarować nim placki. Osoby na diecie nie muszą rezygnować z tej pyszności – sprawdzi się również fit nutella.  

Naleśniki z truskawkami, jabłkami czy pomarańczami? 

Owoce to idealny dodatek do naleśników. Idealnie sprawdzą się tu zarówno jagody prosto z krzaczka, jak i domowe przetwory. Często wybieramy właśnie naleśniki z truskawkami – świeżymi lub w postaci dżemu. Jeśli jednak chcemy urozmaicić nadzienie, wypróbujmy inne warianty. Do posmarowania naleśników możemy wykorzystać np. mus jabłkowy domowej roboty lub konfiturę z malin i borówek. Warto sięgnąć po nieco bardziej oryginalne przepisy i przygotować np. crêpes suzette, czyli klasyczne danie kuchni francuskiej. To pyszne, skąpane w pomarańczach naleśniki, których koniecznie trzeba spróbować przynajmniej raz. 

Pancakes z truskawkami 

Amerykańskie pancakes to puszyste naleśniki tradycyjnie serwowane w formie słodkiego śniadania. Wyglądem przypominają polskie racuchy. Jak je zrobić? Przepis jest bardzo prosty i niewiele różni się od naszych naleśników pod względem składników. Można je zrobić na mleku, jogurcie, kefirze lub maślance. Ciasto jest zdecydowanie gęstsze, a niezbędnym elementem jest proszek do pieczenia, który sprawia, że placuszki rosną na patelni. Serwuje się je z syropem klonowym i świeżymi owocami, konfiturą lub musem. Warto wypróbować także racuchy z truskawkami na drożdżach.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne