Naleśniki po tajsku z kurczakiem i brokułami

Pyszne naleśniki w orientalnym stylu z kurczakiem i brokułami

dodany przez: Joanna

Naleśniki

Czas przygotowania:
35min.
Kalorie:
360 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 184 głosów)


Składniki:

  • CIASTO:
  • 20 dag mąki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • łyżka sosu rybnego lub jasnego sojowego
  • olej do smażenia
  • FARSZ:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 kolorowe papryki
  • papryczka chili
  • pęczek dymki
  • 10 dag różyczek brokułów
  • marchew
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (biała część)
  • 10 dag cukrowego groszku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • limonka
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżka brązowego cukru
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • ■ Ciasto: żółtka wymieszać z zimnym bulionem oraz sosem rybnym
  • zmiksować z wsypywaną stopniowo mąką. Dodać ubite na sztywną pianę białka
  • wymieszać. Na rozgrzanej patelni natłuszczonej olejem usmażyć z obu stron puszyste naleśniki.
  • ■ Farsz: warzywa umyć. Z papryki i papryczki usunąć nasiona. Dymkę oczyścić
  • brokuły rozdzielić na drobne różyczki. Marchew obrać
  • umyć. Wszystkie warzywa drobno pokroić. Trawę cytrynową posiekać. Dodać rozmrożony groszek. Smażyć 5 minut
  • na 2 łyżkach oleju. Piersi kurczaka umyć
  • osuszyć
  • pokroić w kostkę
  • skropić sokiem z limonki
  • usmażyć oddzielnie na pozostałym oleju na złoty kolor. Wymieszać z warzywami i smażyć 5 minut. Ważne
  • by warzywa pozostały jędrne. Doprawić posiekanym czosnkiem
  • skórką otartą z limonki
  • imbirem
  • cukrem
  • solą i pieprzem.
  • ■ Na naleśnikach ułożyć farsz
  • złożyć w koperty. Resztę nadzienia położyć na ich wierzchu. Podawać polane gotowym słodkim sosem chili.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 360

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy