Naleśniki na słodko z bananami

Przygotowanie: 30 minut Zapiekanie: 20-25 minut Sztuka: 340 kcal

DeseryNaleśnikinaleśniki zapiekanenaleśniki na słodkoPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
340.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 198 głosów)

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 kg tłustego twarogu
  • torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 4 banany
  • 5 dag pistacji
  • 2/3 szklanki śmietany 22%
  • żółtko
  • łyżeczka cynamonu
  • sól

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dolewać stopniowo 1 i 1/2 szklanki zimnej wody
  • cały czas mieszając. Wbić jajka
  • wymieszać. Olej rozgrzać na patelni
  • wlać 1/8 ciasta
  • smażyć 2-3 minuty
  • odwrócić i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Tak samo usmażyć jeszcze 7 naleśników.
  • Twaróg zmiksować z sokiem z cytryny
  • cukrem i połową cukru waniliowego. Banany obrać
  • pokroić w plasterki. 2/3 bananów wymieszać z masą serową. Kremem posmarować naleśniki
  • złożyć w chusteczkę.
  • Pistacje grubo posiekać. Naleśniki położyć w natłuszczonej formie
  • obłożyć resztą bananów
  • posypać pistacjami. Śmietanę wymieszać z żółtkiem
  • pozostałym cukrem waniliowym i cynamonem
  • polać naleśniki. Piec 20-25 minut w temp. 200°C.
  • Naleśniki na słodko możemy podawać także z sosami lub przecierami owocowymi
  • sosem czekoladowym albo orzechowym.

Kalorie: 340.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy