Naleśniki kokosowe z likierem jajecznym

Poezja smaku, idealne dla dziecka bez dodatku likieru jak i dla dorosłych z likierem.

dodany przez: Joanna 55

Desery Naleśniki naleśniki na słodko Przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 146 głosów)


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • Około ¾ szklanki płynu: mleko lub woda mineralna gazowana i mleko
  • 0,5 szklanki drobnych wiórek kokosowych
  • 2 łyżki stopionego masła lub oleju
  • SOS BRZOSKWINIOWY
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki pokrojonych na ćwiartki
  • 3 łyżki Mascarpone
  • DODATKOWO:
  • 3-4 łyżki wiórek kokosowych
  • Likier jajeczny Adwokat 5 łyżek lub więcej

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu aby się nie przypaliły.
  • SOS:
  • 3 połówki brzoskwiń zmiksować i połączyć z Mascarpone.
  • NALESNIKI
  • Do mąki wbić jajka, dodać sól, cukier, olej. Wymieszać energicznie mątewką
  • wlewając wodę gazowaną dokładnie rozmieszać za pomocą mątewki, aby nie było grudek.
  • Następnie dolewać mleko , aby ciasto było lejące.
  • Na końcu dodać kokos. Smażyć na rozgrzanym oleju.
  • U mnie było 5 nalesników o średnicy 26 cm
  • Na każdy naleśnik nałożyć porcję kremu brzoskwiniowego, posypać wiórkami kokosowymi, ułożyć pokrojone brzoskwinie.
  • W wersji dla ukochanej dorosłej osoby polać dosyć obficie likierem jajecznym i ozdobić serduszkiem z bitej smietany
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy