Naleśniki amerykańskie

Polskie naleśniki wszyscy znamy, warto spróbować innych.

DeseryNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 159 głosów)

Składniki:

  • 350g mąki pszennej (półtorej szklanki)
  • łyżka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 300ml mleka (1 i ćwierć szklanki)
  • 3 łyżki roztopionego masła do ciasta + masło do smażenia
  • Do podania:
  • świeże owoce (np. truskawki, jagody, maliny, jeżyny, pokrojone banany, brzoskwinie)
  • syrop klonowy (lub płynny miód albo sos ze świeżych owoców)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jedna z najstarszych potraw znanych ludzkości, naleśniki były smażone na gorących kamieniach od czasów prehistorycznych. Większość europejskich naleśników (pancakes, crêpes, pannkakor, palatschinke, palačinke) jest robiona z podobnych składników i smażona jako cienkie placki. Szkoci i Amerykanie mają wersję grubszą i niezwijalną.
  • Oto naleśniki amerykańskie:
  • W misce dobrze wymieszać wszystkie suche składniki ciasta. Zrobić wgłębienie w środku, wlać rozmącone jajko, rozpuszczone masło i mleko. Mieszać lub miksować do uzyskania gładkiego i gęstego ciasta.
  • Na dużej patelni rozpuścić odrobinę masła, pokryć nim patelnię łącznie z brzegami i nakładać łyżką ciasto, porcje ok. 1/2 cm grubości. Ciasto się nie powinno rozpływać na boki, więc można smażyć dwa-trzy mniejsze naleśniki na raz.
  • Wyrównać wierzch.
  • Kiedy powierzchnia naleśników zacznie bulgotać - delikatnie przełożyć na drugą stronę i też zbrązowić (ok. minuty, dwóch).
  • Serwować przybrane owocami, polane syropem, sosem owocowym lub miodem.
  • Przepis zaczerpnięty z http://www.videojug.com/film/how-to-make-american-pancakes
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy