Najprostsze wiosenne warzywa z patelni

Młode ziemniaczki i marchewki - tak wyjątkowo smakują tylko przez krótki czas w roku. Wiosenne warzywa z patelni serwujemy w śródziemnomorskim stylu - z oliwkami, mnóstwem ziół i parmezanem.

Dodany przez:

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 3–4 młode ziemniaczki
  • 2 młode marchewki
  • po 1/2 małej papryki żółtej i czerwonej
  • 1/2 małej cukinii
  • 2–3 dymki
  • garść koktajlowych pomidorków
  • 2–3 łyżki oliwy
  • mała papryczka chili lub pepperoni
  • garść świeżych ziół (tymianek, rozmaryn, szałwia, bazylia, świeże liście laurowe)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: oliwki, prażone orzeszki pinii, starty parmezan

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa dokładnie szorujemy (jeśli są młodziutkie, nie ma potrzeby ich obierać, kroimy na spore kawałki (dymkę w plasterki).
  2. Rozgrzewamy na dużej patelni lub w woku oliwę, wkładamy zioła, posiekaną papryczkę chili lub pepperoni, pokrojony w plasterki czosnek i chwilę smażymy.
  3. Wsypujemy warzywa – robimy to kolejno od najtwardszych do najmiększych (w tym przypadku zaczynamy od marchewek i ziemniaków, a kończymy na pomidorkach). Każdą partię przed dodaniem następnej przesmażamy 2 min na intensywnym ogniu.
  4. Po dodaniu ostatniego warzywa wszystko solimy i pieprzymy do smaku, przykrywamy i dusimy jeszcze przez chwilę do miękkości.
  5. Podajemy natychmiast z oliwkami, posypane orzeszkami i parmezanem.
warzywa młode ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze