Najlepszy chleb wg Aleex

Przepyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką.

dodany przez: Aleex

Pieczywo chleb

Czas przygotowania:
24godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.53 z 175 głosów)


Składniki:

  • 3,5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki żytniej
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,4 łyżeczki drożdży instant
  • 2 szklanki wody

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Wieczorem wsypać do miski oba rodzaje mąki, drożdże, sól. Wlać wodę.
  • 2. Składniki wymieszać ręką (lub mikserem) aż się połączą.
  • 3. Przykryć miskę, zostawić ciasto do rana.
  • 4. Rano krótko wyrobić ciasto mikserem o hakowatych końcówkach gładkie ciasto. Wyrabianie powinno trwać w sumie około 5-10 minut.
  • 5. Ponownie przykryć ciasto w misce i odstawić je na 2 godziny.
  • 6. Naczynie żaroodporne z pokrywką włożyć do zimnego piekarnika. Rozgrzać go do 270 stopni. Wyjąć naczynie, zdjąć pokrywkę i przelać do naczynia ciasto. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika z temperaturą 230-240 stopni na 30 minut.
  • 7. Po tym czasie odkryć naczynie i piec chleb bez przykrycia jeszcze przez 15 minut.
  • 8. Wyjąć upieczony chleb, ostudzić na kratce.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy