Najlepsze ciasto drożdżowe

Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

ciasto drożdżoweDeserykruszonkaPrzekąski

Czas przygotowania:
55 min.
Ocena:

(średnia 4.4 z 179 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 100 g świeżych pokruszonych drożdży,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 rozmącone jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • + 1/2 kg obranego i pokrojonego rabarbaru
  • Kruszonka:
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki krupczatki,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności wsypać do dużej miski. Nie mieszać! Na całą noc wstawić do lodówki. Rano zamieszać, ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i ułożyć rabarbar, lekko dociskając. Składniki na kruszonkę posiekać w misce nożem, następnie zagnieść dłońmi kruszonkę. Ciasto posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nienagrzanego piekarnika, włączyć go dopiero, kiedy ciasto znajdzie się w środku. Piec ok. 45 min. w 180°C (z termoobiegiem).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy