Najlepsze ciasto drożdżowe

Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodany przez:

Najlepsze ciasto drożdżowe

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.19 z 16 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto:
  • 100 g świeżych pokruszonych drożdży,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 rozmącone jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • + 1/2 kg obranego i pokrojonego rabarbaru
  • Kruszonka:
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki krupczatki,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności wsypać do dużej miski. Nie mieszać! Na całą noc wstawić do lodówki. Rano zamieszać, ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i ułożyć rabarbar, lekko dociskając. Składniki na kruszonkę posiekać w misce nożem, następnie zagnieść dłońmi kruszonkę. Ciasto posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nienagrzanego piekarnika, włączyć go dopiero, kiedy ciasto znajdzie się w środku. Piec ok. 45 min. w 180°C (z termoobiegiem).
przekąska deser kruszonka ciasto drożdżowe drożdże rabarbar
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy