Najlepsze babcine faworki

Ciasto nie jest twarde, nawet na drugi dzień są pyszne

Deseryciastkafaworki

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.33 z 186 głosów)

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/4 l kwaśnej śmietany
  • 1 kg mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki roztopionej margaryny
  • 1 kg smalcu
  • cukier puder do posypania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Smalec włożyć do garnka i roztopić (cały czas na gazie). Wszystkie składniki zagnieść razem. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą osobno rozwałkować. Wykrawać faworki. Smażyć na głęboki
  • tłuszczu ( rozgrzanym smalcu ). Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy