Najlepsze babcine faworki

Ciasto nie jest twarde, nawet na drugi dzień są pyszne

Dodany przez:

Najlepsze babcine faworki

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.04 z 24 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/4 l kwaśnej śmietany
  • 1 kg mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki roztopionej margaryny
  • 1 kg smalcu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Smalec włożyć do garnka i roztopić (cały czas na gazie). Wszystkie składniki zagnieść razem. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą osobno rozwałkować. Wykrawać faworki. Smażyć na głęboki, tłuszczu ( rozgrzanym smalcu ). Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
deser dla dzieci ciastka faworki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze