Najłatwiejsze ciasto drożdżowe wg Aleex

Pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania.

dodany przez: Aleex

ciasto drożdżowe Desery

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 145 głosów)


Składniki:

  • • 6 łyżek oleju
  • • 60 dag mąki
  • • 3 duże jajka
  • • 6 pełnych łyżek cukru
  • • 1 cukier wanilinowy
  • • 8 dag drożdży
  • • 1 szklanka mleka
  • • szczypta soli
  • • bułka tarta
  • Dodatkowo:
  • • owoce
  • • masło
  • • mąka
  • • cukier
  • • migdały, orzechy lub wiórki kokosowe - opcjonalnie

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać całe jajka, cukier, sól, cukier wanilinowy, ciepłe mleko i rozkruszone drożdże.
  • 2. Dodać olej i mąkę, wszystkie składniki wymieszać na gładką masę drewnianą łyżką. Oczywiście można użyć miksera, ale nie jest to konieczne.
  • 3. Ciasto przełożyć do foremki 22x30 wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • 4. W tym czasie przygotować kruszonkę z tego przepisu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/04/kruszonka-do-ciasta-wg-aleex.html.
  • 5. Owoce, jeśli ich używamy, pokroić na kawałki i oprószyć cukrem. Ja użyłam mrożonych jagód. Owoce rozmroziłam, odsączyłam z nadmiaru soku, wymieszałam z cukrem i cukrem waniliowym oraz 1 łyżką bułki tartej (lub mielonych biszkoptów).
  • 6. Wyrośnięte ciasto posypać cienką warstewką bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku z owoców. Jeśli robimy ciasto bez owoców, nie sypiemy bułki.
  • 7. Na cieście posypanym bułką rozłożć owoce.
  • 8. Wierzch ciasta posypać kruszonką.
  • 9. Ciasto piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C (dolna grzałka + termoobieg). Na kilka minut przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C.
  • 10. Ciasto ostudzić na deseczce lub kratce.
  • 11. Świetnie smakuje jeszcze ciepłe, ale jest równie pyszne także na drugi dzień.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy