Muszle z porem i pieczarkami

Makaronowe muszle z pysznym nadzieniem - z pora i pieczarek.

Dania główneZapiekankidania z makaronem

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
440 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 156 głosów)

Składniki:

  • 500 ml przecieru pomidorowego, np. passaty
  • 200 g pieczarek
  • 200 g serka śmietankowego
  • 24 sztuki makaronu muszle
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta cukru
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pory oczyść i białą część cienko potnij. Pieczarki, czosnek i szalotkę posiekaj. Na patelni stop masło i dodaj łyżkę oliwy. Podsmaż szalotki i czosnek. Wrzuć pory. Kiedy się podsmażą, wrzuć pieczarki. Farsz wystudź i odlej nadmiar soków.
  • Cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce oliwy. Wlej passatę. Przypraw oregano, pieprzem, solą i cukrem. Przelej sos do naczynia żaroodpornego.
  • Farsz przypraw gałką, solą i pieprzem. Wymieszaj z serkiem śmietankowym. Makaron gotuj 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Napełnij farszem i ułóż na sosie pomidorowym w naczyniu do zapiekania. Posyp parmezanem.
  • Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Kalorie: 440

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy