Muszle makaronowe nadziewane

Ocena:

4.53 (188)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Muszle makaronowe nadziewane to świetny pomysł na efektowny posiłek – idealny na imprezę lub rodzinny obiad. Wystarczy wypełnić je farszem, polać sosem i zapiec pod pierzynką z ulubionego, topiącego się sera. Pięknie wyglądają na stole, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym z sosem pomidorowym szybko staną się ulubionym daniem wszystkich miłośników włoskiej kuchni. 

Składniki:

  • makaron muszle (conchiglioni)  250 g

  • mięso mielone z indyka  500 g

  • przecier pomidorowy  500 ml

  • koncentrat pomidorowy  30 g

  • woda  120 ml

  • cebula  150 g

  • czosnek  10 g

  • olej  15 ml

  • papryka ostra  2 g

  • słodka papryka  2 g

  • tymianek  2 g

  • bazylia  2 g

  • oregano  2 g

  • mozzarella  250 g

  • sól  9 g

  • pieprz  3 g

Muszle makaronowe nadziewane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron: do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Wsypujemy łyżkę soli, a następnie muszle. Gotujemy je al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Odlewamy je i rozdzielamy, żeby się nie posklejały. Odstawiamy do przestygnięcia.  

  • Krok 2:

    Farsz: na dużej patelni rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę i wkładamy go na patelnię. Podgrzewamy do momentu, aż uwolni aromat, ale uważamy, żeby się nie zarumienił. Dokładamy mielonego indyka i kontynuujemy smażenie. Doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Co jakiś czas mieszamy, żeby rozdrobnić kawałki mięsa. Po około 5 minutach farsz jest gotowy. 

  • Krok 3:

    Sos: koncentrat pomidorowy podsmażamy w garnku, żeby zawarte w nim cukry uległy karmelizacji. Dzięki temu wydobędziemy z niego słodycz i aromat. Dodajemy przecier pomidorowy, pół szklanki wody i suszone zioła prowansalskie, czyli tymianek, bazylię i oregano. Gotujemy przez kilkanaście minut, żeby połączyć wszystkie smaki i zagęścić sos. 

  • Krok 4:

    Przygotowanie do zapiekania: dno dużego naczynia żaroodpornego pokrywamy częścią sosu pomidorowego. Piekarnik nastawiamy na 180°C, tryb góra-dół. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.   

  • Krok 5:

    Muszle makaronowe nadziewane: wkładamy farsz z mięsa do muszelek i układamy je ciasno w przygotowanym wcześniej naczyniu żaroodpornym. Polewamy pozostałym sosem pomidorowym i posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut.  Podajemy na gorąco. 

Porady

  • Czas gotowania muszli jest inny u różnych producentów. Żeby się upewnić, że makaron jest gotowy, możemy go spróbować. Powinien być miękki, a jednocześnie sprężysty i stawiać lekki opór podczas gryzienia. 
  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym warto posypać przed podaniem świeżymi ziołami. Najlepsze będą posiekane listki bazylii, natki pietruszki, tymianku lub oregano. 
  • Rekomendujemy użycie mięsa mielonego z indyka, ale może być to również wołowina, wieprzowina lub inny rodzaj drobiu. Możemy też kupić polędwiczki z indyka i zmielić je samodzielnie. W ten sposób mamy pewność, że mięso jest świeże. 
  • Przepis na faszerowane muszle makaronowe nie miałby racji bytu bez dobrego, włoskiego sera. Świetnie sprawdzi się mozzarella, ale jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki, możemy użyć na przykład aromatycznego taleggio lub ulubionego żółtego sera. Farsz warto wzbogacić kremową ricottą, a wierzch zapiekanki posypać twardym gatunkiem typu parmezan. 
  • Makaron faszerowany to efektowny obiad, do przygotowania którego idealne są duże muszle (conchiglioni). Tym samym nadzieniem możemy jednak wypełnić także inne rodzaje makaronu, na przykład cannelloni, który kształtem przypomina rurki. 
  • Nadziewane muszle makaronowe z sosem pomidorowym i mięsem często zapieka się pod pierzynką z beszamelu. Jest to klasyczne połączenie smaków, które sprawdza się w różnych zapiekankach, a zwłaszcza w lasagne bolognese.  
  • Z daniami o włoskim rodowodzie, takimi jak zapiekane muszle makaronowe nadziewane mięsem, świetnie komponują się zioła prowansalskie. Mimo to możemy eksperymentować z innymi aromatami, na przykład wykorzystać przyprawy korzenne lub azjatyckie. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Muszle makaronowe nadziewane – pomysły na farsz 

Chociaż połączenie makaronu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i delikatnego, białego sera nigdy nam się nie znudzi, nadzienie do muszli można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Oto niektóre pomysły: 

  • Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem – dobry pomysł na obiad dla wegetarian. Farsz możemy połączyć z fetą lub twarożkiem i doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. Takie muszle idą w parze zarówno z sosem pomidorowym, jak i kremowym beszamelem. 
  • Makaron duże muszle z kurczakiem – delikatne mięso drobiowe polane sosem ze słodkiej śmietanki z dodatkiem pora. Farsz możemy łączyć z różnymi warzywami, na przykład papryką lub brokułami.  
  • Muszle makaronowe nadziewane pieczarkami – z sosem śmietanowym lub pomidorowym. Świetnie komponują się z kremowym serkiem mascarpone. Możemy użyć także grzybów leśnych. 

Nadziewane muszle makaronowe na zimno 

Sałatka makaronowa to danie, które z zapałem stawiamy na polskich stołach na co dzień, podczas spotkań towarzyskich lub w czasie świąt. Jeśli chcemy zrobić wrażenie na gościach, możemy podać ją w formie faszerowanych muszli na zimno. Jednym z dobrych, uniwersalnych pomysłów na nadzienie jest serek śmietankowy kanapkowy z wędzonym łososiem. Makaron możemy także wypełnić różnymi pastami, na przykład hummusem, guacamole lub tapenadą. Efektowna przekąska powstanie, jeśli stworzymy nadzienie z ricotty i suszonych pomidorów.  

Muszle makaronowe nadziewane sałatką 

Hitem na polskich imprezowych stołach są muszle nadziewane sałatką. Często wypełnia się je tradycyjną sałatką jarzynową, która na pewno zagości u nas podczas Wielkanocy. Może warto tym razem podać ją w tej formie? Genialny farsz do makaronu może powstać także z takich klasycznych dań jak: 

  • sałatka z kurczakiem – delikatną, pieczoną lub smażoną pierś kurczaka warto połączyć z warzywami konserwowymi, na przykład papryką i ogórkiem. Nie może także zabraknąć majonezu. 
  • sałatka z szynką i serem – świetnie komponuje się także z dodatkiem ananasa z puszki, świeżych winogron lub kukurydzy konserwowej. 
  • sałatka jajeczna – ten klasyk śniadaniowy może równie dobrze zostać bohaterem przekąski z makaronu. Warto wzbogacić ją szczypiorkiem i ogórkiem kiszonym. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne