Muszle faszerowane surimi i rukolą

Tym razem muszle podajemy z bardzo ciekawym farszem - surimi w połączeniu z rukolą to prawdziwa bomba!

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 15 dag paluszków krabowych (surimi)
  • 24 szt. dużych muszli (conchiglioni)
  • 5 dag rukoli
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka białego octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Paluszki krabowe drobno siekamy. Muszle gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przekładamy do miski z zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Osączamy. Rukolę drobno siekamy, mieszamy z posiekanymi surimi i płatkami migdałowymi. Wszystko mieszamy w misce, dodajemy oliwę, ocet, sól i pieprz. Farszem napełniamy muszle i podajemy.
  2. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Wskazówki

Małe muszelki z mięsem i rukolą: 20 dag białej kiełbasy obieramy ze skórki i przekładamy masę mięsną do miski. 5 łyżek oliwy rozgrzewamy na dużej patelni i smażymy mięso z cienko pokrojonym ząbkiem czosnku, rozdrabniamy mięso. Dodajemy łyżeczkę nasion kopru, solimy i smażymy przez 1 min. Wlewamy szklankę białego wytrawnego wina. Smażymy przez 1 min. 50 dag makaronu małe muszelki gotujemy w osolonym wrzątku. Patelnię z sosem stawiamy z powrotem na ogień, dodajemy odcedzony makaron. Posypujemy ok. 10 dag startego pecorino i 2 garście rukoli. Mieszamy 1/2 min, aby smaki się połączyły i od razu podajemy.
 

rukola surimi muszle muszle faszerowane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze