Musli śniadaniowe wg Kijanki

Pomysł na zdrowe śniadanie. To jedna z propozycji- wszystkie wariacje dozwolone.

Przekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 199 głosów)

Składniki:

  • 1200g różnych płatków zbożowych błyskawicznych (ja użyłam mieszanki 5 zbóż- owsiane, żytnie, orkiszowe, pszenne i jęczmienne)
  • 100g cienkich wafli kukurydzianych
  • 50g wafli ryżowych lub wieloziarnistych
  • 100g migdałów
  • 150g pestek dyni
  • 200g rodzynek
  • ok. 230g chipsów bananowych
  • ok. 250g daktyli suszonych
  • ok. 250g orzechów brazylijskich
  • 200g suszonych fig
  • 200g wiórków lub płatków kokosowych

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Potrzebne nam będzie jakieś duże naczynie, np. saganek. Wsypujemy do niego płatki zbożowe. Wafle ryżowe i kukurydziane rozkruszamy i również dodajemy. Wsypujemy migdały, pestki dyni, rodzynki, chipsy bananowe, wiórki, lub płatki kokosowe. Orzechy brazylijskie kroimy na połówki (nie bójcie się- są dosyć miękkie jak na orzechy i łatwo się je kroi), dorzucamy do garnka. Pozbywamy się ogonków fig, kroimy je na ćwiartki lub mniejsze części, również dorzucamy. Jeśli daktyle są dobrze ususzone, się są za mokre- możemy je pokroić w krążki i również dodać do mieszanki. Jeśli są za mokre i mogą pleśnieć- trzymajcie je oddzielnie i dodawajcie przed zjedzeniem ok dwie-trzy daktyle na talerz, oczywiście pokrojone.
  • Gdy wszystko mamy już w garnku, delikatnie mieszamy całość łyżką cedzakową dobijając do dna. Gdy już wymieszamy je dokładnie, tą łyżką możemy przełożyć płatki do naczynia, w którym będziemy je trzymać. Ja przechowuję je w specjalnym, plastikowym pudełku na płatki śniadaniowe. Można też je trzymać w większej misce pod przykryciem lub w mocniejszych woreczkach.
  • Takie płatki najlepiej smakują z ciepłym mlekiem. Doskonale będą smakowały też posypane cynamonem lub korzenną przyprawą, z otrębami, z jogurtem.
  • Polecam!
  • Zapraszam na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy