mus_truskawkowy_z_bita_smietana

Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Ocena:

4.47 (188)

  • 45 min.
  • dla 3 osób
Deser wymyśliłam na szybko, bo zostało mi trochę truskawek do wykorzystania.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g zimnej śmietanki 30%

Mus truskawkowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, b. dokładnie mieszamy.
  • Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (1 łyżeczkę) do śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze śmietana.
  • Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą śmietanę.
  • Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)
  • Starałam się, aby deser nie był zbyt słodki, więc osoby lubiące więcej słodyczy powinny zwiększyć ilość cukru.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne