Mus rabarbarowy

Zrobiłam prosty mus z rabarbaru, to wspaniały dodatek do ciast lub koktajli mlecznych.

musPrzetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 170 głosów)

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rabarbar kroimy w plasterki, przekładamy do płaskiego garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 godziny, żeby rabarbar puścił trochę soku.
  • Następnie powoli doprowadzamy go do wrzenia (jeśli jest taka potrzeba podlewamy go niewielką ilością wody) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. U mnie trwało to około godziny.
  • Rabarbar przecieramy lub blendujemy i nasz mus jest już gotowy
  • Mus możemy zamknąć w słoikach lub jeść go na bieżąco, przechowując w lodówce.
  • Z podanej ilości wyszły mi 3 małe słoiczki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: