mus_rabarbarowy

Mus rabarbarowy

Ocena:

4.52 (171)

  • 60 min.
  • dla 1 osoby
Zrobiłam prosty mus z rabarbaru, to wspaniały dodatek do ciast lub koktajli mlecznych.

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 5 łyżek cukru

Mus rabarbarowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rabarbar kroimy w plasterki, przekładamy do płaskiego garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 godziny, żeby rabarbar puścił trochę soku.
  • Następnie powoli doprowadzamy go do wrzenia (jeśli jest taka potrzeba podlewamy go niewielką ilością wody) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. U mnie trwało to około godziny.
  • Rabarbar przecieramy lub blendujemy i nasz mus jest już gotowy
  • Mus możemy zamknąć w słoikach lub jeść go na bieżąco, przechowując w lodówce.
  • Z podanej ilości wyszły mi 3 małe słoiczki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne