"Niebiański mus z bitą śmietaną i mascarpone"

Ocena:

4.55 (191)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Delikatny, puszysty, owocowy - idealny deser. ;)

Składniki:

  • 4 duże, soczyste brzoskwinie
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • dwie łyżki mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 50 ml wrzątku

"niebiański mus z bitą śmietaną i mascarpone" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do zamrażalnika wkładamy mleczną czekoladę.
  • Brzoskwinie parzymy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na
  • ćwiartki, usuwamy pestkę i wrzucamy do miseczki.
  • Miksujemy na gładki mus, powoli dodając galaretkę rozpuszczoną w
  • pięćdziesięciu mililitrach wrzątku.
  • Mus przelewamy do pucharków, mniej więcej do połowy wysokości i
  • wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  • Schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy mascarpone oraz cukier puder.
  • Wyciągamy czekoladę z zamrażalnika i trzemy na tarce o maleńkich
  • oczkach. Dodajemy do śmietanki i mieszamy łyżką.
  • Białym puchem dekorujemy mus i podajemy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne