Mus czekoladowy

Prosty przepis na mus czekoladowy.

Dodany przez:

Mus czekoladowy

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 170 g dobrej gorzkiej czekolady, z minimum 60% masy kakaowej, z grubsza posiekana
  • 7 białej jaj
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • 40 g cukru pudru

Przygotowanie

  1. 1. Roztopić czekoladę w żaroodpornej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą
  2. 2. Ubij białka i sok z cytryny w dużej, czystej misce, aż tworzą miękkie szczyty.Sok z cytryny ustabilizuje pianę z białek
  3. 3. Dodać cukier i nadal ubijaj.
  4. 4. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmij miskę z ognia. Trzepaczka jedną trzecią z białka jaj dodaj do gorącej czekolady szybko i energicznie, aż zostanie dobrze połączone.
  5. 5. Krotnie pozostałe białka w mieszaninie czekolady za pomocą szpatułki,
  6. 6. Mus łyżka mieszanki na cztery kieliszki do martini. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny,
  7. 7. Alternatywnie, użyj pianki do gorącej zupy czekoladowej. Rozgrzej piekarnik do 180C
  8. 8. Umieść miski budyń do piekarnika i piec przez musy czekoladowe przez 3-5 minut,

Wskazówki

Zobacz też: Ciasto filo z kremem czekoladowym

czekolada deser mus
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze