Mus czekoladowy o smaku pomarańczowym

szybko

Desery

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.55 z 150 głosów)

Składniki:

  • 100g polewy czekoladowej, pokrojonej na kawałki
  • - 3 łyżki stołowe kakao
  • - 1 łyżka stołowa likieru pomarańczowego
  • - 50g masła, pokrojonego w kostkę
  • - 2 jajka, rozdzielone + 1 białko
  • - 2 łyżki stołowe cukru
  • - paski skórki pomarańczowej do przybrania

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnku o podwójnym dnie rozpuścić czekoladę, dodać kakao i likier, podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Zestawić z kuchenki, dodać masło, wymieszać, dodać żółtka, ciągle mieszając. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Włożyć do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Przełożyć do pucharków. Przybrać skórką pomaraczową i schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy