Murzynek z serem

Ocena:

4.38 (185)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Murzynek z serem to fantastyczny pomysł na urozmaicenie słodkiej klasyki. Wilgotne kakaowe ciasto wspaniale komponuje się z aksamitną masą serową. Serwujemy je zazwyczaj na deser po obiedzie, w towarzystwie herbaty, czy kawy. Murzynek z serem to także świetny pomysł na słodkie śniadanie. Warto posmarować go wtedy swoim ulubionym dżemem.

Składniki:

  • mąka pszenna  340 g

  • soda oczyszczona  10 g

  • kakao  30 g

  • jajka  3 szt.

  • cukier  330 g

  • dżem owocowy  60 g

  • olej  125 ml

  • mleko  250 ml

  • twaróg  500 g

  • budyń  40 g

  • masło  100 g

Murzynek z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy na 170°C. Blachę o wielkości 35x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. W małej misce łączymy mąkę z sodą oraz kakao.

  • Krok 2:

    Biały ser: mielimy go trzykrotnie.

  • Krok 3:

    Ciasto: do przygotowania ciasta musimy użyć 2 jajek. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z 220 g cukru na sztywną masę. Nie przerywając mieszania, dodajemy żółtka, olej, dżem. Na końcu wsypujemy wcześniej przygotowaną mieszankę z mąką i wlewamy mleko. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.

  • Krok 4:

    Masa serowa: masło łączymy z jednym jajkiem oraz 110 g cukru. Następnie dodajemy ser i budyń. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Krok 5:

    Pieczenie: kakaowe ciasto wylewamy na blachę. Następnie nakładamy na nie masę serową. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40–50 minut.

  • Krok 6:

    Podanie: murzynek z serem podajemy w towarzystwie ulubionej herbaty, czy kawy.

Porady

  • Murzynek z serem wspaniale smakuje zarówno na ciepło tuż po upieczeniu, jak i na zimno, po schłodzeniu w lodówce. 
  • Do przygotowania masy serowej, możemy wykorzystać również gotowy, mielony ser z wiaderka. Dobrej jakości produkt powinien odznaczać się gęstą oraz zbitą konsystencją. 
  • Jeśli nie mamy sody oczyszczonej, równie dobrze możemy użyć proszku do pieczenia.
  • Warto dodać do masy serowej 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią. W ten sposób wzbogacimy aromat naszego wypieku. Pamiętajmy, żeby odjąć wtedy ok. 2 łyżki zwykłego cukru. 
  • Do przygotowania masy serowej możemy użyć zarówno budyniu waniliowego, jak i śmietankowego. 
  • Jeśli zależy nam na mocno czekoladowym cieście, polecamy wzbogacić go o czekoladę. Przed dodaniem należy ją posiekać.
  • Przed wyjęciem murzynka z piekarnika, warto sprawdzić czy w środku nie jest surowy. W tym celu używamy drewnianego patyczka – jeśli wyjęty z ciasta jest suchy, możemy zakończyć pieczenie.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Murzynek z serem – czym go udekorować?

Murzynek z serem to ciekawa propozycja nie tylko do popołudniowej herbaty, ale również na uroczystą imprezę. Jeśli chcemy, żeby ciasto wspaniale prezentowało się na talerzu, polecamy udekorować je:

  • świeżymi owocami – maliny, truskawki, jagody, czy porzeczki wspaniale smakują w połączeniu z murzynkiem,
  • bitą śmietaną – przygotujemy ją w kilka minut. Wystarczy, że ubijemy schłodzoną śmietankę 30% z niewielką ilością cukru pudru. Gotowa bita śmietana powinna odznaczać się gładką i sztywną konsystencją,
  • cukrem pudrem – prawie każdy z nas ma ten składnik w domu, wystarczy, że posypiemy nim nasze ciasto,
  • polewą czekoladowądo jej przygotowania potrzebne nam będą: czekolada, masło, mleko oraz cukier. Idealnie sprawdzi się w połączeniu z orzechami laskowymi, czy migdałami,
  • kakao – dzięki niemu nasz wypiek będzie odznaczał się wyjątkowo intensywnym kakaowym smakiem,
  • powidła śliwkowe – należy rozsmarować je na ostudzonym cieście. Polecamy użyć domowych powideł śliwkowych, które są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tych ze sklepu.

Murzynek – inne warianty

Wariacji na temat murzynka jest wiele. Okazuje się, że to uwielbiane przez wszystkich ciasto możemy wzbogacić w takie składniki jak:

  • śliwkidodatek owoców rewelacyjnie przełamuje słodki smak ciasta. Sprawdzą się tutaj zarówno suszone, jak i świeże śliwki,
  • krem śmietankowo-cytrynowy – upieczone i ostudzone ciasto dzielimy na pół i przekładamy je orzeźwiającym, cytrynowym kremem,
  • masło orzechowe – czekolada i orzechy ziemne to wspaniałe połączenie. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, dekorujemy je masłem orzechowym,
  • rodzynki – to klasyczny dodatek do wielu ciast – świetnie sprawdzi się również w przypadku murzynka,
  • dżem – wystarczy, że do tradycyjnego przepisu na murzynka dodamy kilka łyżek swojego ulubionego dżemu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne