Ciasto murzynek

Ocena:

3.8 (548)

  • 1 godz. 5 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto murzynek jest pyszne i wilgotne, a do tego bardzo czekoladowe z dodatkową warstwą polewy czekoladowej. Jest jednym z częściej wybieranych wypieków, a to dlatego, że robi się je naprawdę szybko i zawsze wychodzi. To dobry pomysł na deser do popołudniowej kawy, na spotkanie z rodziną i znajomymi. Wystarczą mąka, jajka, masło, cukier, woda i kakao – są to składniki, które zwykle mamy pod ręką. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto murzynek.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • mąka  360 g

  • cukier  170 g

  • masło  300 g

  • kakao  50 g

  • woda  125 ml

  • proszek do pieczenia  4 g

  • soda oczyszczona  4 g

  • gorzka czekolada  100 g

  • czekolada mleczna  100 g

Ciasto murzynek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do małego garnka lub rondelka przekładamy masło (200 g), dosypujemy cukier, kakao i dolewamy wodę (można zastąpić ją mlekiem). Podgrzewamy na małym ogniu, ważne jest to, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Mieszamy przez około 5 minut, aż masa będzie gładka i płynna. Odstawiamy na bok do ostudzenia.

    ciasto murzynek - czekolada z kakao i masłem
  • Krok 2:

    Umyte i ogrzane jajka rozbijamy, żeby oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę w misce szklanej lub metalowej. Zaczynamy miksowanie na małych obrotach, potem powoli je zwiększamy. Cały proces powinien trwać od 2 do 3 minut. Do piany z białek dokładamy żółtka i miksujemy szybko, do połączenia składników, nie powinno to trwać dłużej niż 10 sekund.

    ciasto murzynek - białka z żółtkami
  • Krok 3:

    Powoli wlewamy ostudzoną masę maślano-kakaową i mieszamy mechanicznie, do uzyskania jednolitej konsystencji.

    ciasto murzynek - dolewanie czekolady do masy jajecznej
  • Krok 4:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dosypujemy do miski z masą kakaową. Mieszamy do czasu zniknięcia grudek, ale powinno to trwać krótko. Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia, dodatkowo można natłuścić rant i obsypać go mąką lub bułką tartą. Przelewamy ciasto do tortownicy. Wkładamy je na środkową półkę piekarnika na 35–40 minut. Pieczemy do suchego patyczka, pierwszy raz warto sprawdzić po 30 minutach. Ciasto murzynek studzimy w piekarniku przy minimalnie uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 5 minut. Potem otwieramy je na całą szerokość, zostawiamy w nim ciasto jeszcze przez kilka minut. Wyjmujemy je, rant zdejmujemy, jak trochę przestygnie, a ciasto przekładamy na kratkę cukierniczą do ostygnięcia.

     

    ciasto mazurek - masa czekoladowa z mąką
  • Krok 5:

    W czasie, gdy ciasto stygnie, robimy najprostszą polewę czekoladową.  Zimne masło kroimy w kostkę, przekładamy do czystego rondelka, podgrzewamy na palniku na najmniejszej mocy. Łamiemy czekolady na cząstki. Jak tylko masło się roztopi, wyłączamy palnik i dodajemy czekoladowe kostki, mieszamy do powstania jednolitej, gładkiej masy.

    ciasto murzynek - polewa czekoladowa
  • Krok 6:

    Na ciasto murzynek nakładamy lekko przestudzoną polewę czekoladową. Podajemy pokrojone w spore trójkąty.

    ciasto murzynek

Porady

  • Po upieczeniu ciasto murzynek można przełożyć dżemem lub kremem.
  • Ciasto murzynek można również zrobić z dodatkiem czekolady zamiast masy kakaowej, wystarczy rozpuścić ją w kąpieli wodnej, przestudzić i wlać do masy, przed połączeniem z pianą z jaj.
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego warto wyjąć je z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej, zwłaszcza jajka.
  • Ciekawą propozycją na jesienny wypiek o śliwkowym smaku jest murzynek z powidłami.
  • Można też upiec ciasto murzynek na oleju, wystarczy zastosować taką samą ilość tego składnika.
  • Można też spotkać przepisy na ciasto murzynek z mikrofali, to zdecydowanie szybsza wersja, ale może wyjść bardziej zbity, bo pomijamy tu dodatek piany z białek.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne