Murzynek przełożony dżemem i kremem

Przepyszny murzynek z polewą czekoladową. Polecam.!

ciasto czekoladoweDeserydżemykrem

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 183 głosów)

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka lub wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Słoik dżemu (w moim przypadku truskawkowy)
  • Krem lub bita śmietana (w moim przypadku gotowy krem śmietankowy)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy cukier, mleko, a na końcu kakao. Na małym ogniu podgrzewamy, aż masa będzie gęsta, a potem odstawiamy, by przestygła.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • 3. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz część masy z rondelka (troszkę zostawiamy na polewę).
  • 4. Wlewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Pieczemy ok 40 minut.
  • 5. Po wystygnięciu (najlepiej nitką) przecinamy ciasto wzdłuż w dwóch miejscach. Dół smarujemy dżemem, a górę przygotowanym wcześniej kremem według przepisu na opakowaniu.
  • 6. Całą górę polewamy masą z rondelka (jak zastygła to podgrzewamy), tak by masa również spływała na boki.
  • Po zastygnięciu można kroić :) Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy