Murzynek na winie

Czerwone wino dodaje tej zwykłej (niezwykłej?) babce szczypty luksusu.

murzynekciasto czekoladoweDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 191 głosów)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 7 łyżek czerwonego wina (ja dodałam wiśniowe, słodkie)
  • 3 łyżki przesianego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • garść suszonej żurawiny
  • garść tartych orzechów laskowych
  • garść kokosu

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnku roztopić masło, dodać: mleko, wino, cukry i na końcu kakao - zagotować. Ostudzić.
  • Dodawać kolejno żółtka i mąkę z proszkiem - cały czas miksując.
  • Dodać ubitą pianę z białek i bakalie - delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • Wylać do keksówki (ok 32 cm długości) wyłożonej pergaminem i piec około 45 minut w 170`C z termoobiegiem.
  • Wystudzić bez formy na kratce.
  • Wystudzone ciasto polać czekoladą lub polewą (u mnie):
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy